Руската делегация в Генералната асамблея на ООН публикува изявление, отправящо прикрита

...
Руската делегация в Генералната асамблея на ООН публикува изявление, отправящо прикрита
Коментари Харесай

Русия отправи заплаха към сателитите на Илон Мъск


Руската делегация в Генералната асамблея на ООН публикува изказване, отправящо прикрита опасност против съзвездието от интернет спътници Starlink на Илон Мъск.

Текстът осъжда Съединените щати за това, че са разрешили на частни спътници да запълнят близката околоземна орбита. Според руснаците те могат да се трансфорат в " законна цел ", в случай че в миналото бъдат употребявани против Русия.

Изявлението е направено от Константин Воронцов, член на съветското външно министерство и един от висшите чиновници на Русия в Организация на обединените нации. То не посочва непосредствено сателитното съзвездие Starlink на SpaceX, само че се подразбира, че става дума точно за него.

По думите на Воронцов Съединени американски щати употребяват своята комерсиална инфраструктура в космоса " за военни цели ". " Изглежда нашите сътрудници не осъзнават, че сходни дейности в действителност съставляват индиректно присъединяване във военни спорове ", твърди съветският представител в Организация на обединените нации.

" Следователно квазицивилната инфраструктура може да се трансформира в законна цел за възмездие ", добавя Воронцов.

" Ясно е, че Starlink се трансформира във значима част от системата за командване, надзор и връзка на Украйна ", разяснява Шашанк Джоши от The Economist.

Това надалеч не е първата опасност, която Русия насочва към Starlink. Известният със скандалните си изявления някогашен началник на Роскосмос, Дмитрий Рогозин, изиска Илон Мъск да " понесе отговорност " поради поддръжката си към военните сили на Украйна. Причина бе снабдяването им с приемници на Starlink.

Преди три месеца китайски военни учени обявиха, че страната им би трябвало да може да деактивира или унищожи спътниците Starlink на SpaceX, в случай че те заплашват националната сигурност.

Опасенията на Пекин са, че американските военни дронове и стелт изтребители могат да усилят скоростта си на предаване на данни над 100 пъти, в случай че употребяват Starlink.

SpaceX даде обещание да инсталира чувствителни принадлежности на интернет спътниците си, които ще са способни да откриват и наблюдават хиперзвукови оръжия, пътуващи с пет пъти по-висока скорост от звука и даже по-бързо в земната атмосфера, напомня dir.bg.

Според китайските военни заканите от Starlink не свършват до тук. Сателитният интернет и снабдяването с правоприемник прави допустимо избягването на национално прекъсване на интернет достъпа. Китай има един от най-изолираните онлайн сфери, а преди време Русия организира тест, в който опита да се изключи изцяло от интернет.

Към момента групировката на Starlink в орбита е формирана от към 2 000 спътника, само че проектът на Мъск е броят им да нарасне до над 10 000. Според специалистите унищожаването им с стандартни антисателитни ракети е съвсем невероятно и извънредно скъпо. Освен това сходно начинание би заплашили всички апарати в орбита и даже бъдещи задачи в космоса.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР